Je eerste auto kopen

Home > Je eerste auto kopen
Transport
auto kopen

Je eerste auto kopen

Heb je net je rijbewijs gehaald en wil je graag je eerste auto kopen? Dat is natuurlijk leuk en spannend tegelijk. Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal op letten als je je eerste auto gaat kopen? In dit artikel lees je de beste tips voor het kopen van je eerste auto.

Nieuw of tweedehands?

Ga je een nieuwe auto kopen of een tweedehands? Waar ga je hem voor gebruiken?  Voor lange afstanden door snelwegen of voor korte ritjes in een drukke stad. Tegenwoordig kun je ook een auto huren. Het budget is ook bepalend of je voor een nieuwe of een tweedehandse auto hebt. Kies je voor nieuwe auto dan moet je op andere dingen letten dan bij een tweedehands auto. Wil jij graag je rijbewijs halen zodat je je eigen auto kunt kopen, maar heb je nog geen theorie? Kijk dan eens naar de opties voor een spoedcursus theorie.

auto

Bepaal je budget

Het is belangrijk om van tevoren je budget te bepalen. Je komt al snel auto’s tegen die eigenlijk al te duur zijn. Het is belangrijk om veel verder te kijken dan alleen de aanschafprijs. Je krijgt natuurlijk ook te maken met brandstofkosten, verzekering, wegenbelasting en onderhoudskosten. Houd daarom altijd wat geld achter de hand, zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

autorijden

Controleer de onderhoudshistorie

Het is altijd belangrijk om de autohistorie goed te controleren. Je kunt de verkoper dan om een onderhoudsboekje of de vacature vragen. Je kunt daaraan zien of de auto goed verzorgd is. Ook is het altijd goed om te checken of de kilometerafstand klopt. Soms is dat niet te controleren. Wel kun je om een NAP-rapport vragen. Hierin staan alle kilometerafstanden die geregistreerd zijn in Nederland.

LEES OOK:  Hoe kies je de juiste rijschool?

Maak een proefrit

Als je een auto gaat kopen, moet je altijd even een proefrit maken. Je weet pas of hij goed rijdt als je er zelf wel eens in de tweedehands auto hebt gereden. Kijk goed of alle bedieningsknoppen nog goed werken. Doen de remmen het goed? Werken de lichten en de ruitenwissers nog goed? OM extra zeker te zijn van je zaak, kun je nog een aankoopkeuring uitvoeren. Als je zelf niet weet waar je op moet letten is het zeker slim om iemand mee te nemen die hier kennis van heeft.

Kijk naar de verzekering

Je auto moet altijd WAM-verzekerd zijn. De schade die jij iemand geeft, wordt voor een groot deel vergoed door deze verzekering. De hoogte WA-verzekering is helemaal afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij.

Kies een veilige kleur

Voor je eerste auto kun je het beste voor een veilige kleur gaan. Ook omdat je zelf de auto waarschijnlijk weer zult verkopen, kun je het beste kiezen voor een witte, zwarte of grijze auto. Ook al vind je de kleur misschien saai, je raakt de auto wel makkelijker kwijt voor een goede prijs.

Onderhandelen

Voor de één is het iets meer een uitdaging dan voor een ander. In de huidige markt waarin inflatie speelt, is het moeilijk om te onderhandelen over de prijs. Wel zou je kunnen onderhandelen over andere dingen, zoals bijvoorbeeld de apk. Zorg dat je je hier goed op voorbereid. Misschien weet je nog wat dealtjes mee te slepen.

Gerelateerde blogs

© Rijschool Unlimited 2024