De top 10 tips voor het slagen van je rijexamen

Home > De top 10 tips voor het slagen van je rijexamen
Praktijk examen
rijexamen gehaald

De top 10 tips voor het slagen van je rijexamen

Het rijexamen is een belangrijke mijlpaal in het leven van veel mensen. Het behalen van je rijbewijs biedt niet alleen meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid op de weg. Hoewel het idee van een rijexamen voor sommigen stressvol kan zijn, kun je met de juiste voorbereidingen en mindset je kansen op slagen vergroten. Je leest het allemaal in deze top 10!

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Een van de allerbelangrijkste dingen is dat je genoeg lessen hebt gehad voor je kunt afrijden. Je moet zelf het gevoel hebben dat je er klaar voor bent. Weet hierbij zeker dat je een volledige controle hebt over het voertuig. Het examen moet een formaliteit zijn en geen torenhoge berg waar je tegenop ziet. Als je het rijden voldoende beheerst kun je met een gerust en zelfverzekerd gevoel het examen afleggen.

2. Vertrouw in jezelf

Veel mensen zien op tegen het examen dat ze moeten afleggen. Wanneer dit het geval is, heb je vaak geen controle meer over jezelf. Wees niet bang voor de examinator. Het is namelijk nooit het opzettelijke doel van de examinator om jou te laten zakken. Je maakt namelijk gewoon een rit om te laten zie wat je de afgelopen maanden geleerd hebt. Neem voor jezelf voor om te rijden zoals je dat tijdens de lessen ook doet.

3. Bijzondere verrichtingen

De bijzondere verrichtingen wordt misschien wel gezien als een van de meest gehekelde punten bij leerlingen. Voor het onderdeel fileparkeren. Maar het is nergens voor nodig om je hier druk om te maken. Ze hoeven namelijk niet foutloos te zijn. Het allerbelangrijkste is dat jij je aan de verkeersregels houdt en dat je goed om je heen blijft kijken. Als je bij het parkeren een keertje met steken is dat niet erg. Zorg er enkel voor dat je geen gevaar voor andere weggebruikers vormt. Ook als de examinator vraagt om je om te keren hoef je dit niet direct te doen. Je mag ook eerst een stukje doorrijden, zodat je het op jouw gewenste manier kunt uitvoeren. Dit mag ook wanneer het heel druk is als je bijvoorbeeld in een kleine straat rijdt. Lees voordat je start met je rijexamen nog een keer alle tips voor het rijden in een druk gebied.

4. Luister naar jezelf en niet naar tips van anderen

Hoe goed sommige mensen het ook bedoelen, je kunt beter niet luisteren naar de tips en fabels van anderen. Het maakt je vaak van slag en je gaat anders rijden dan je gewend bent. Zo wordt er vaak de tip gegeven dat je de examinator duidelijk moet laten zien dat je rondkijkt. De examinator ziet dit echter ook wel als je dit op een gewone manier doet. Uitgebreid achteromkijken kan zelfs gevaarlijk zijn. Rijd niet sneller of langzamer dan anders. Rijd je rit gewoon met de kennis die je hebt opgedaan tijdens de rijlessen en vertrouw op jezelf. Wil je hier meer over lezen? Lees dan hier meer over hoe je jouw zelfvertrouwen kunt vergroten op de weg.

5. Probeer niet foutloos te rijden

Niemand kan foutloos rijden. Ook jouw rijinstructeur of examinator niet. Wanneer je een klein foutje maakt hoef je niet direct in paniek te raken en denken dat je gezakt bent. Het gaat niet om de fout, maar de manier waarop je het oplost. Streef er dus niet naar om foutloos te rijden. Je legt de lat daarmee voor jezelf te hoog en begint aan een onmogelijke opgave. Zo is het ook niet erg als je motor uitvalt wanneer je wilt wegrijden. Blijf rustig en los de situatie veilig op.

LEES OOK:  Hoe houd je je kind tevreden tijdens een autorit?

6. Snelheid

Hecht niet te veel waarde aan de snelheid. Het gaat jouw examinator erom dat jij jouw snelheid weet aan te passen aan de juiste situatie. Zo kan de situatie van je vragen dat even wat langzamer moet rijden dan de toegestane snelheid. Het is belangrijk dat iemand zich veilig voelt bij jou in de auto.

7. Het examen

Zorg dat je de dag vóór het examen een goede nachtrust neemt. Ga niet te laat naar bed en slaap niet te lang. Probeer niet te veel te denken aan het examen, hoewel dit misschien moeilijk is. Probeer je te ontspannen. Zo gaat er bijvoorbeeld ook het gerucht rond dat het eten van een banaan zorgt voor een betere concentratie en alertheid. Dit kun je altijd proberen. Het is belangrijk om in ieder geval geen versuffende medicijnen te nemen tegen de zenuwen. Deze hebben vaak een negatieve invloed op je alertheid en ze schaden meer dan je er voordelen aan hebt.

8. Rijinstructeur mee laten rijden

Laat jouw rijinstructeur meerijden tijdens jouw examen. Of je nu een rijexamen hebt of dat je jouw taxipas in Limburg gaat behalen . Zo kan jouw rijinstructeur surveilleren als je fouten maakt tijdens het examen, mocht je zakken. Jouw rijinstructeur kan je dan verder helpen bij het voorbereiden op het volgende rijexamen om deze punten te verbeteren.

9. Ken de verkeersregels en -borden

Zorg ervoor dat je de verkeersregels en verkeersbroden goed kent. Dit is belangrijk voor een succesvol rijexamen. Herhaal regelmatig de theorie om ervoor te zorgen dat je alle regels nog paraat hebt. Tijdens het rijden moet je snel en adequaat kunnen reageren op verkeerssituaties en een goede kennis van de regels helpt je daarbij enorm.

10. Blijf rustig en gefocust

Het is normaal on zenuwachtig te zijn voor je rijexamen. Maar probeer rustig te blijven en je te concentreren op het rijden. Adem een keer diep in en uit als je merkt dat je nerveus bent. Focus je op de weg en wat je instructeur en examinator zeggen. Probeer afleiding te minimaliseren en richt al je aandacht op het rijden en de verkeerssituatie om je heen.

Het behalen van je rijexamen kan een stressvolle ervaring zijn, maar met de juiste voorbereiding en mindset is het zeker haalbaar. Onthoud dat het examen een kans is om te laten zien wat je hebt geleerd en dat het geen hindernis hoeft te zijn. Door deze top 10 tips in gedachten te houden, vergroot je je kansen op succes en kun je je met vertrouwen de weg op. Veel succes!

Gerelateerde blogs

© Rijschool Unlimited 2024