Welk aanhangerrijbewijs heb ik nodig?

Home > Welk aanhangerrijbewijs heb ik nodig?
Algemeen
rijbewijs aanhanger

Welk aanhangerrijbewijs heb ik nodig?

Rijden met een aanhanger is niet zomaar mogelijk. Er zijn verschillende type aanhangers, die weer samenhangen met de verschillende soorten rijbewijzen die je kunt halen. Bij deze rijschool in Sittard kun je makkelijk je aanhangerrijbewijs halen, maar welke heb je nodig? Hier vertellen we meer over de verschillende soorten rijbewijzen en kun je erachter komen welke jij nodig hebt.

Rijbewijs B

Als eerste hebben we rijbewijs B, dit is het standaard autorijbewijs. Met rijbewijs B mag je een aanhanger of caravan trekken en daar hangen in 2024 de volgende regels aan vast:

  • De aanhanger of caravan mag inclusief laadvermogen niet meer dan 750kg wegen.
  • Mocht de aanhanger wel meer dan 750kg wegen, dan mag het totale gewicht van auto en aanhanger niet meer dan 3500kg zijn.

Voldoet jouw aanhanger aan deze eisen, dan is het normale autorijbewijs (rijbewijs B) goed genoeg.

Rijbewijs B+ (code 96)

Wanneer het combinatiegewicht van aanhanger en auto meer is dan 3500kg, maar minder dan 4250kg, komt het rijbewijs B+ van pas. Het rijbewijs B+ code 96 is ontstaan ter overbrugging van het B en BE rijbewijs. Hiervoor hoef je namelijk geen apart rijexamen af te leggen, maar moet je een aanvullende opleiding volgen. De opleiding is gericht op het besturen van een zwaardere combinatie en op het veilig besturen ervan. Mocht je naar het buitenland gaan met een aanhanger in deze categorie, check dan van tevoren of het rijbewijs geldig is in de landen waar je doorheen komt. In Nederland is het rijbewijs geldig, maar dit betekent niet dat het in alle landen geldig is.

LEES OOK:  Tips voor het rijden in een drukke stad

Rijbewijs BE

Tot slot, met het rijbewijs BE mag je een aanhanger achter de auto hebben met een gewicht van maximaal 3500kg. Hierbij wordt het gewicht van de auto niet meegerekend, het gaat alleen om het gewicht van de aanhanger. Het BE rijbewijs is internationaal erkend, zo heb je zekerheid wanneer je door het buitenland moet rijden met een aanhanger. Voor dit rijbewijs moet je lessen gaan volgen bij een rijschool en ook een examen afleggen. Het BE rijbewijs zal als aparte categorie op het rijbewijs komen te staan.

Aanhangerrijbewijs halen?

 Voor het halen van een aanhangerrijbewijs heb je minder lessen nodig, dan bij het halen van een autorijbewijs. Gemiddeld heeft men tussen de 7-9 lessen nodig voor het rijbewijs BE. Echter, verschillende rijscholen bieden ook een pakket aan waarbij je het aanhangerrijbewijs in 1 dag kunt halen. Dit wordt vaak het spoedpakket genoemd en hier zit ook het examen bij inbegrepen. Zo wordt je binnen een dag klaargestoomd voor het examen en kun je hopelijk op het einde van de dag je nieuwe rijbewijs gaan aanvragen bij de gemeente. Niet alle rijscholen bieden een spoedpakket aan, dus doe zeker onderzoek van tevoren om er zeker van te zijn dat jij de juiste rijschool kiest.

Gerelateerde blogs

© Rijschool Unlimited 2024